سلسله درسهای طب اسلامی تغذیه قرآنی  از  تدریس استاد گرامی 

دکتر عباس زاده

تغذیه_ماه_مبارک_رمضان 

و تمهیدات لازم


👌نکته !

سعی شود از دو هفته مانده به ماه مبارک تمرین کنید و صبحانه را در زمان زودتر و نهار را در زمان دیرتر از برنامه روزانه تان میل کنید تا کم کم بدن خود را برای ماه مبارک رمضان آماده کند.

بطور مثال صبحانه را بعد از نماز صبح و نهار را حدود ساعت چهار بعد از ظهر میل کنید .

بدن ساعت بیولوژیکی دارد که در این مدت فرصت هست زمان را تغییر دهد.


👌نکته!

بر خلاف تصور عموم که فکر میکنند برای اینکه گرسنه نشوند و ذخیره داشته باشند،باید زیاد بخورند.اتفاقا وقتی غذا را سبک و کم حجم و پرکالری مصرف کنید با نشاط تر و سرحال تر هستید .


عوامل ایجاد و تشدید عطش و تشنگی :


1 - یبوست :

معمولا در ماه مبارک رمضان ممکن است روده ها دچار خشکی شود و یا خواب بعد از سحر ایجاد یبوست مزاج میکند . زیرا زمان بعد از سحر  ، زمان تخلیه روده هاست و چون بعد از آن آبی نوشیده نمیشود، یبوست ایجاد شده و بدنبال آن انواع بیماریها تشدید میشود مانند بیماریهای کبدی و کلیوی

 بیدار ماندن در این زمان هم رفع یبوست میکند و هم رفع عطش .همچنین مصرف آلو و انجیر خیسانده نیز جهت رفع یبوست مناسب است.

2- مصرف غذاهای چرب و سرخ شده در سحر.

4- مصرف غذاهای گوشتی در سحر.

5- مصرف غذاهای فریزری.

6- مصرف آب یخ.

7- خوب نجویدن  غذا.

8- غذاهای پر ادویه.


مواردی که رفع عطش و تشنگی می‌کند:


1- خوب جویدن غذا.

2- بیدار ماندن بین الطلوعین .

3- مصرف غذاهای گیاهی .

4- مصرف نکتارها و شربتهای خنک و نه یخ.

6- مصرف شربت عسل بسیار عالی است.

6- مصرف میوه ها و سبزیجات ،سبزیجات نسبت به سالاد اولویت دارند.

7- مصرف خیار ، کاهو و سکنجبین برای رفع عطش بسیار مناسب است.

8- مصرف آبلیمو ترش تازه همراه با شربتها  ویا غذاها که رفع تشنگی میکند.

9- مصرف انواع تخم های شربتی ، خاکشیر، اسفرزه ، قدومه .

10- چشیدن نمک طبیعی قبل وبعد از غذا .

11- استفاده از چوب مسواک .


غذاهای مناسب برای سحری :


✅- غذاهای خام و گیاهی برای سحری بسیار مناسب است.

✅- ارده + عسل یا ارده + شیره  بهمراه پودر نارگیل یا مغزیجات یا به تنهایی   به میزان یک پیاله ، بدون نان باشد بهتر است ، زیرا بتوانید مایعات و شربت به میزان دلخواه میل کنید .

✅- 3 انجیر ، 21 زیتون ، 5 خرما ، 14 بادام ، 21 مویز 

و یا 

✅- 7 انجیر ، 7 زیتون ، 1 گردو ، 5 بادام ، 5 پسته ، 5 فندق 

البته این موارد حتما دانه دانه میل شود ، خوب خوب جویده شوند در حدی که شیرابه آنها در دهان خارج شود.

✅- حلوای سویق که بهترین سحری و از طرف ائمه اطهار علیهم السلام به آن سفارش شده است.

طرز تهیه حلوای سویق :

2 قاشق آرد سویق + 1 قاشق آرد هفت جوانه + 1 قاشق روغن زیتون + 1 تا 2 قاشق عسل یا شیره + 1 تا 2 قاشق گلاب + 1 تا 2 قاشق پودر نارگیل

ابتدا مواد خشک را داخل ظرفی خوب مخلوط میکنیم بعد مایعات را مخلوط و هم میزنیم.

✅- چند عدد خرما و مقداری بادام هم در  24 ساعت برای بدن کافیست فقط خوب خوب جویدن بسیار مهم است .

✅- عسل و خرما حتما در تمام سحر ها میل شود .

نکته !

افرادی که در طول روز دچار افت قند میشوند در سحری عسل را در دهان گذاشته و ذره ذره مکیده شود .یکی از موادی که در دهان نیز جذب میشود عسل است.

✅- انواع سالاد ها و سالاد مخصوص از کتاب ارمغان تندرستی .

-مصرف مربا جات خام ( ترکیب میوه خرد شده در عسل ) و  شیر بادام  ، در صورت داشتن چربی خون بجای شیر بادام از شیر فندق استفاده شود.


👌توجه !

در تمامی موارد میتوان به میزان دلخواه مایعات و یا شربتها و یا میوه بخصوص انگور مصرف کنید .


❎غذاهای مناسب برای افطاری :


1- سعی کنید ابتدا با نکتار خنک میوه و عسل یا شربت عسل افطار کرده و سپس نماز خوانده و بعد وعده غذای افطاری میل شود .

2- در افطارها در هفته یکی دو وعده خورش گیاهی و یکی دو وعده غذای گوشتی و نیز از انواع اشکنه ها بخصوص اشکنه کشک استفاده کنید.

3- برنج  و نان را حتما همراه سبوس مصرف کنید .

4- انواع آشها و سوپها ، آش جو مخصوص حتما مصرف شود.

5- از شربتهای همراه با بذرهای ملین حتما بین افطار و سحر مصرف شود.

6- بین افطار و سحر از مواد قندی همچون کشمش و خرما و انجیر و مویز استفاده شود.

7- مصرف لبنیات توصیه نمیشود زیرا عطش ایجاد میکند.

8- شب در میان 1 عدد کشک ، 2 عدد گردو ، 3 عدد خرما میل شود.

9-غذاهای صفرازا حرارت کبد را بالا میبرد و ایجاد عطش و تشنگی میکند .در انتخاب غذا دقت کنید .

10-غذاهای گیاهی در ماه مبارک رمضان هم به بدن شادابی میدهد و هم روحیه خوب برای عبادت و مناجات ایجاد میکند و باعث لطافت روح و قلب میشود.

🔴خصوصا سعی کنید

 در شبهای قدر غذاهای گوشتی استفاده نشود

مطمئنم با عمل به این توصیه ها بهترین ماه رمضان را خواهید داشت😊

التماس دعای ویژه


موسسه فرهنگی قرآنی تبیان حکمت حق